KenniscentrumPreventie › Onderzoek erfelijke tumoren › Onderzoek naar erfelijke tumoren

Onderzoek naar erfelijke tumoren

Klinisch Genetisch Centrum Nijmegen

Het Klinisch Genetisch Centrum in Nijmegen is een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Dit is één van de negen centra in Nederland waar DNA-diagnostiek naar erfelijke ziekten wordt verricht.
Als er een verdenking is op een mogelijke erfelijke oorzaak bij darmkanker, kunnen patiënten hier naartoe verwezen worden.

Werkwijze

In een gesprek wordt de stamboom van de familie in kaart gebracht waarbij aandacht is voor de familieleden met darmkanker of andere vormen van kanker. De voor- en nadelen van genetisch onderzoek worden besproken. Omdat dit voor de hele familie relevant is, is het belangrijk om hier goed over na te denken.
Ook als er al zekerheid is over een mutatie in de familie, kan u bij het KGCN terecht om uitsluitsel te krijgen over eventueel dragerschap.

Erfelijke afwijking

Als iemand de afwijking niet heeft geërfd, dan is het risico op de ziekte niet hoger dan gemiddeld. Het periodieke darmonderzoek is dan ook niet langer nodig.
Als iemand het gen heeft geërfd, betekent dit dat die de rest van zijn leven gecontroleerd moet worden. Daarnaast zal de afwijking worden doorgegeven aan 50% van het nageslacht.
Als geen erfelijke afwijking kan worden aangetoond kan het toch raadzaam zijn om de dikke darm periodiek te controleren als er in de familie veel darmkanker voorkomt.

Stichting tot opsporing van erfelijke tumoren, STOET

Naast het KGCN werkt het Slingeland Ziekenhuis ook samen met de STOET, de stichting tot opsporing van erfelijke tumoren. Deze stichting in Leiden probeert zoveel mogelijk families met erfelijke vormen van kanker zoals FAP en Lynch syndroom op te sporen en in kaart te brengen. Hierdoor worden ook familieleden opgespoord met een verhoogd risico en wordt erop toegezien dat patiënten tijdig worden opgeroepen voor een controle coloscopie. Met alle gegevens wordt ook wetenschappelijk onderzoek verricht.
Van oudsher wonen er in de Achterhoek veel patiënten uit een Lynch familie. De meeste daarvan hebben ingestemd met registratie van hun gegevens bij de STOET.
Deel deze pagina: