Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek rol gezondere leefstijl bij verminderen moeheid na darmkanker

Deelnemers gezocht voor studie Wageningen University & Research

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Bron: voedingnu.nl

Begin 2022 is het onderzoek van Wageningen University & Research gestart. Het onderzoek richt zich op de vraag of een gezondere leefstijl chronische vermoeidheid na dikkedarmkanker vermindert. Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpatiënten gezocht die willen deelnemen aan het onderzoek.

Bijna een op de  drie ex-darmkankerpatiënten heeft te maken met chronische vermoeidheid. Een eerder onderzoek liet zien dat mensen die veel bewegen en gezond eten, minder vermoeidheid ervaren dan hun lotgenoten die dat niet doen. Met een vervolgstudie willen de onderzoekers vaststellen of er een aantoonbaar oorzakelijk verband is. 

“Ook onderzoeken we welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen”, zegt Renate Winkels, projectcoördinator en universitair docent bij WUR. Het onderzoek moet daarnaast inzicht geven in de effectiviteit van de laatste technieken voor leefstijlverandering. “Hiermee willen we een basis leggen voor een goede begeleiding van ex-kankerpatiënten.”

Eerdere studies, onder meer van Wageningen University & Research, wijzen op een mogelijk verband tussen vermoeidheid en spiervervetting. Ook dit wordt gemeten in het onderzoek met CT-scan en echografie.

Leefstijlcoach

Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpatiënten gezocht die minstens een half jaar en maximaal twee jaar klaar zijn met de behandeling, maar nog wel kampen met vermoeidheid. De helft van de deelnemers krijgt een coach die hen een half jaar lang individueel begeleidt naar een gezondere leefstijl, conform het advies van het Wereld Kanker Onderzoeksfonds. Dit houdt onder andere veel groente en fruit, weinig rood vlees, liever geen alcohol en een half uur matig intensief bewegen per dag in. De andere helft, de controlegroep, krijgt pas ná de interventieperiode persoonlijke begeleiding aangeboden. De deelnemers vullen regelmatig vragenlijsten in over hun vermoeidheidsklachten.

Deelnemen

De eerste 40 deelnemers zijn inmiddels enthousiast gestart met het onderzoek, nieuwe deelnemers zijn van harte welkom en kunnen informatie opvragen door een mail te sturen naar: sofit.study@wur.nl of door te bellen met: 06-28864367.  

De projectpartners van het onderzoek zijn Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate Ziekenhuis, Slingeland Ziekenhuis, Flevoziekenhuis Almere en Integraal Kankercentrum Nederland. World Cancer Research Fund International en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) financieren het onderzoek.

Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2022

MDL-arts Vegting © Foto: Marcel Rekers
Nieuw beleid voor darm- en maagonderzoek