Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Gepubliceerd op: 12 april 2022

Sommige levensbedreigende ziektes, zoals darmkanker, zijn al in een vroeg stadium op te sporen. De kans op genezing is dan groter. In een bevolkingsonderzoek worden risicogroepen gescreend op afwijkingen die kunnen wijzen op zo’n ziekte. Voorbeelden hiervan zijn het onderzoek naar borstkanker en baarmoederhalskanker en bijvoorbeeld de hielprik bij pasgeboren baby’s. De Rijksoverheid biedt bevolkingsonderzoeken gratis aan en subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe bevolkingsonderzoeken.

Ieder jaar komen er 12.000 patiënten met darmkanker bij en overlijden bijna 5.000 mensen aan de ziekte. Met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker kunnen (op termijn) 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen.

Doelgroep

Het Bevolkingsonderzoek darmkanker richt zich op mensen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. In deze leeftijdscategorie ontvangt inmiddels iedereen elke twee jaar een uitnodiging om mee te doen middels een ontlastingstest. Deze ontvangt u in de brievenbus. Deelname is gratis. 

Als u jonger dan 55 jaar of ouder dan 75 jaar bent, krijgt u geen uitnodiging. Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen van 55 jaar of ouder. Personen die ouder zijn dan 75 jaar hebben een hoger risico op darmkanker, maar de kans dat zij aan darmkanker overlijden is kleiner.

Deelname

Deelnemers krijgen uiteindelijk elke twee jaar thuis een ontlastingstest, die ze zelf naar het laboratorium versturen voor analyse. Wanneer er bloed bij de ontlasting wordt gevonden is de testuitslag positief. In dat geval wordt iemand doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, de diagnose en zo nodig voor behandeling.

Huisarts

Behoort u tot een risicogroep en/of heeft u klachten, maak dan direct een afspraak met uw huisarts. Als uw huisarts er aanleiding toe ziet, wordt u verwezen naar de MDL-arts voor een darmonderzoek. De ontlastingstest van het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor mensen die geen klachten hebben.

 

Meer informatie

Op de website Bevolkingsonderzoeknederland.nl vindt u meer informatie over o.a. het bevolkingsonderzoek darmkanker. 

 

Laatst bijgewerkt op: 14 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker