Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel gestelde vragen over darmkanker

Gepubliceerd op: 19 april 2022
Ik heb een familielid met darmkanker. Loop ik meer risico de ziekte te krijgen?
expand_more

Meestal is darmkanker niet erfelijk of familiair. Bij een kleine groep is sprake van een erfelijke of familiaire vorm met een verhoogd risico op darmkanker bij familieleden. 

Het risico op het krijgen van darmkanker is groter naarmate er meer familieleden (opa, oma, vader, moeder, tante, oom, broer, zus of kind) darmkanker hebben (gehad) en/of als de darmkanker bij de familieden op jonge leeftijd (voor het 50ste levensjaar) ontstond. 

Bekijk ook de Darmkanker familiecheck (Maag lever darm stichting).

 

Waarom is het bevolkingsonderzoek darmkanker alleen voor mensen tussen de 50 en 75 jaar?
expand_more

Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar ontvangen elke 2 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek

Als u jonger dan 55 jaar of ouder dan 75 jaar bent, krijgt u geen uitnodiging. Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen van 55 jaar of ouder. Personen die ouder zijn dan 75 jaar hebben een hoger risico op darmkanker, maar de kans dat zij aan darmkanker overlijden is kleiner. Daarom vallen zij buiten de groep van het bevolkingsonderzoek. 

Heeft u klachten? Wacht dan niet op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek maar maak een afspraak met u huisarts. 

Welke symptomen kunnen wijzen op darmkanker?
expand_more

Er zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op darmkanker. Uiteraard kunnen ze ook door een andere reden veroorzaakt worden. Ervaart u klachten? Maak een afspraak met uw huisarts. 

  • Bloed of slijm bij de ontlasting;
  • Het gevoel te moeten poepen maar er komt niets (loze aandrang);
  • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon (de regelmaat of samenstelling van de ontlasting);
  • Verminderde eetlust;
  • Bloedarmoede zonder duidelijke oorzaak (dit zorg voor vermoeidheidsklachten);
  • Aanhoudende klachten van vage buikpijn, een gevoelige plek in de buik of een ongemakkelijk gevoel in de buik;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies. 
Ik heb klachten, kan ik een afspraak maken?
expand_more

Als u specifieke (darm)klachten heeft, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Die zal in het gesprek ingaan op algemene adviezen en beoordelen of u tot een risicogroep behoort. Indien uw huisarts vindt dat u tot een risicogroep behoort of als er specifieke klachten zijn, dan kan de huisarts u verwijzen naar de MDL-arts met de vraag of er reden is voor aanvullend onderzoek door middel van een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm).

Kan ik mijn medisch dossier inzien?
expand_more

Een patiënt heeft recht op inzage van zijn/haar medisch dossier waarin gegevens staan over de behandeling in het ziekenhuis.

Het snelst heeft u inzage in uw medisch dossier via Mijn Slingeland. Informatie die na 29 september 2016 is ingevoerd, is te zien in het online dossier. Informatie van voor deze datum kan alleen via het privacyformulier worden opgevraagd.

Het is ook mogelijk  verzoek tot inzage in het medisch dossier te doen door het 'privacyformulier' in te vullen. Zie Dossier opvragen.

Kan ik een vraag stellen aan een arts van het darmkankercentrum in het Slingeland?
expand_more

Niet via e-mail

U kunt via een e-mail geen vraag stellen over uw eigen gezondheid aan ons ziekenhuis. Wij kunnen niet garanderen dat het e-mailverkeer op een veilige wijze plaatsvindt zodat uw persoonlijke gegevens beschermd zijn tijdens de verzending. 

Via e-consult in Mijn Slingeland

Als u onder behandeling bent bij een arts van het darmkankercentrum (mdl, chirurgie of oncologie), kunt u een e-consult in Mijn Slingeland in een veilige omgeving een vraag stellen aan de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Het bericht in een e-consult wordt aan het specialisme aangeboden. De secretaresse zorgt dat uw bericht bij de juiste persoon terecht komt voor beantwoording.  

Nog geen patiënt: via huisarts

Als u (nog) niet onder behandeling bent van een arts (van het darmkankercentrum) in het Slingeland Ziekenhuis raden we u aan om bij gezondheidsklachten eerst contact op te nemen met uw huisarts. Die zal u adviseren en indien nodig een verwijsbrief geven naar een specialist in het ziekenhuis. Specifieke vragen over uw gezondheid kunt u dan tijdens een consult stellen.

Telefonisch

Bent u patiënt van het darmkankercentrum, dan kunt u uiteraard telefonisch contact opnemen met de zorgcoördinator of de arts. Dit kan via het secretariaat Maag- darm- en leverziekten. Telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker