Overslaan en naar de inhoud gaan

Darmpoliepen

Gepubliceerd op: 12 april 2022

Een poliep is een goedaardig gezwel. Poliepen ontstaan in slijmvlies dat in veel inwendige lichaamsholten zit, zoals de darmen, de neus en de blaas. Poliepen kunnen allerlei vormen en maten hebben (van één millimeter tot enkele centimeters groot).

Darmpoliepen zijn dus goedaardige gezwellen in de dikke darm.

Klachten bij darmpoliepen

Poliepen in de dikke darm geven meestal weinig tot geen klachten. Maar sommige mensen hebben last van:

Risico op darmkanker

Een poliep in de dikke darm is in principe onschuldig maar vormt wel een risico voor het krijgen van darmkanker. Soms groeit de goedaardige poliep uit tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat dikkedarmkanker. Hoe groter de poliep is, hoe groter de kans dat deze kwaadaardig kan worden.
De schatting is dat de ontwikkeling van een poliep tot darmkanker zo'n 10-15 jaar kan duren. Als gedurende deze periode het nog goedaardige gezwel (de darmpoliep) wordt weggehaald, wordt het ontstaan van darmkanker uit deze poliep voorkomen.

Verwijderen darmpoliepen

Omdat poliepen een beginstadium kunnen zijn van darmkanker worden deze altijd weggehaald als ze worden ontdekt. Dat gebeurt tijdens een endoscopisch onderzoek. De poliepen die zijn verwijderd worden vervolgens door de patholoog onderzocht op kwaadaardige cellen. Voor hele grote of platte poliepen is soms een operatie nodig om deze goed te kunnen verwijderen.

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2024

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker