Overslaan en naar de inhoud gaan

CT-scan bij darmkanker

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (route 62).

Om te onderzoeken of de tumor ook in andere organen in de buik is doorgegroeid en om te kijken of er sprake is van uitzaaiingen, wordt een CT-scan van de buik en de thorax (borstkast) gemaakt. Bij dit onderzoek wordt over het algemeen ook de lever bekeken. Een echografie van de lever is dan vaak niet meer nodig.

Een computertomograaf is een apparaat waarmee organen en/of weefsels zeer gedetailleerd in beeld worden gebracht. Bij het maken van een CT-scan wordt gelijktijdig gebruikgemaakt van röntgenstraling en een computer. 

Om een CT-scan te maken, ligt de patiënt op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende buis die röntgenstralen uitzendt. Met behulp van de computer kan zo de dwarsdoorsnede van het lichaam in beeld worden gebracht. Deze informatie wordt door de computer omgezet in verschillende afbeeldingen.
Gebruikelijk is om naar schijfjes "mens" te kijken. Deze kunnen dwars of over de lengte weergegeven zijn. Door meerdere 'schijfjes' op een rij weer te geven, ontstaat een drie dimensionaal beeld van de verschillende organen en hun verhoudingen. Deze 'doorsneden' geven een beeld van de plaats, grootte en uitbreiding van de tumor en/of eventuele uitzaaiingen.

Contrastvloeistof

Vaak is aanvullend tijdens dit onderzoek contrastvloeistof nodig om te zorgen dat het beeld nog duidelijker wordt. Contrastvloeistof kan op verschillende manieren worden toegediend:

  • Inspuiten tijdens het onderzoek in een bloedvat van de arm.
  • Het drinken van een bepaalde hoeveelheid cotrastvloeistof. Hierdoor zijn de darmen op de foto beter te onderscheiden van andere weefsels.
  • Inbrengen van de contrastvloeistof via de endeldarm.

Contrastvloeistof kan een warm en weeïg gevoel veroorzaken. Sommige mensen worden er een beetje misselijk van. Om ervoor te zorgen dat u hier zo min mogelijk last van heeft, is het advies enkele uren voor het onderzoek niets te eten en te drinken.

Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor de contrastvloeistof. Als u denkt dat u eerder zo' één overgevoeligheidsreactie heeft gehad (koorts, zweten, duizeligheid), is het belangrijk dit voor het onderzoek aan uw arts te melden. In dat geval zal voor een MRI-scan worden gekozen.

Meer informatie

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker