Overslaan en naar de inhoud gaan

Endoscopische onderzoeken van de dikke darm

Gepubliceerd op: 14 april 2022

In het Slingeland Ziekenhuis kunt u terecht voor alle gangbare endoscopische onderzoeken (in het endoscopiecentrum op de poli MDL), zoals een onderzoek van de endeldarm (sigmoïdoscopie) of van de hele dikkedarm (coloscopie). Bij een endoscopie wordt met een flexibele slang de binnenzijde van maag en/of darmen bekeken.

 

Sigmoïdoscopie (endeldarmonderzoek)

Bij een sigmoïdoscopie wordt het onderste deel van de dikkedarm bekeken (de endeldarm). Het voordeel ten opzichte van een volledig dikke darm onderzoek is dat de darm niet helemaal gereinigd hoeft te zijn. Met klysma's wordt het laatste deel van de darm schoongemaakt. Eventuele afwijkingen hogerop in de darm kunnen met dit onderzoek gemist worden. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en een verdoving is niet noodzakelijk.

Bij mensen die jonger zijn dan 50 jaar met klachten die wijzen op bloedverlies aan het eind van de dikke darm, zoals bij aambeien, wordt dit onderzoek gedaan.

 

Coloscopie (dikkedarmonderzoek)

Bij een coloscopie (colonoscopie) wordt de hele dikkedarm en eventueel een klein stukje van de dunnedarm bekeken. Vooraf moet de darm gereinigd worden door het innemen van laxeer tabletten en laxeervloeistof. Dit onderzoek gebeurt normaal gesproken onder verdoving ("roesje") en duurt ongeveer 20-30 minuten. Indien tijdens een onderzoek poliepen (mogelijke voorlopers van darmkanker) worden gevonden dan worden deze normaalgesproken direct verwijderd.

 

Overige onderzoeken in endoscopiecentrum

Behalve bovenstaande onderzoeken worden ook de volgende onderzoeken uitgevoerd in het endoscopiecentrum:Laatst bijgewerkt op: 14 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker