KenniscentrumZorgverlenersVerpleegkundig specialist › Jalou Woltering › Jalou Woltering

Jalou Woltering

Verpleegkundig Specialist Coloncare

  • Werkzaam in Slingeland Ziekenhuis sinds:  september 2006
Opleidingen:
  • Verpleegkunde Graafschap College Doetinchem 2004-2008
  • Verpleegkunde Bachelor Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 2008-2011
Verpleegkundige specialisaties:
  • Master Advanced Nursing Practice, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 2014-2016
Aandachtsgebieden: Coloncare MDL en chirurgie

Even voorstellen

In september 2006 ben ik begonnen met het leer/werktraject tot MBO-verpleegkundige in het Slingeland Ziekenhuis. Al tijdens mijn leerlingenperiode tot HBO-verpleegkundige ben ik in 2009 gaan werken op de verpleegafdeling maag-, darm-, leverziekten en oncologische chirurgie. Na meerdere jaren als verpleegkundige op de verpleegafdeling gewerkt te hebben, ben ik in september 2014 begonnen met de masteropleiding ‘Advanced Nursing Practice’. Hierbij heb ik mij gespecialiseerd in de zorg rondom patiënten met darmkanker en overige darmchirurgie. Sindsdien ben ik werkzaam op de polikliniek maag-,darm-, leverziekten en de polikliniek oncologische chirurgie.
 
Verpleegkundig specialist (VS)  is een functie die zich qua bevoegdheid bevindt tussen de arts verpleegkundige. Een VS kan verschillende taken van de arts overnemen en in bepaalde gevallen zelf diagnoses stellen en medicatie voorschrijven. Naast de patiëntenzorg houdt de verpleegkundig specialist zich ook bezig met het verbeteren van de kwaliteit van deze zorg door nieuwe kennis en innovaties toe te passen. Een ander aandachtsgebied van de VS is de deskundigheidsbevordering van collega zorgverleners, dit geldt zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten. Daarnaast houdt de VS zich bezig met onderzoek en het vertalen van onderzoeksresultaten naar de praktijk.
 
De VS coloncare speelt een centrale rol in het traject voor de patiënten met de verdenking darmkanker. Hierbij werk ik intensief samen met de maag-, darm- leverartsen en chirurgen. Bij de eerste verdenking na een darmonderzoek wordt de VS ingeschakeld die vanaf dat moment het aanspreekpunt is voor de patiënt. Tijdens de vervolggesprekken geef ik uitleg over het traject, begeleidt de patiënt,  coördineer het traject en zorg voor een optimale organisatie van zorg rondom de patiënt. Ook in het nazorgtraject, dat volgt na een chirurgische behandeling, verricht de VS controles bij de patiënt.
 
Het werk als VS coloncare is erg bijzonder omdat het verpleegkundig en medisch aspect nauw met elkaar zijn verweven. Als VS heb ik medische kennis rondom de diagnose en het behandeltraject met daarbij verpleegkundige vaardigheden voor de begeleiding en het psychosociale aspect. Ik zorg voor continuïteit waardoor ik een intensieve relatie heb met de patiënt en dienst naasten, en veel voor hen kan betekenen.Deel deze pagina: