Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscentrum Darmkanker

Kenniscentrum Darmkanker

S. Kok, MSc

S. Kok, MSc

Functie: Verpleegkundig specialist coloncare

Afdeling: Chirurgie, MDL-ziekten

Aandachtsgebieden:

  • darmchirurgie
  • oncologie

Opleidingen

  • Opleiding verpleegkunde, examen: 1991
  • Verpleegkundige specialisaties:
    • Maag- darm leververpleegkundige Hogeschool Arnhem Nijmegen; 2002
    • Master in Advanced Nursing Practice (MANP) Hogeschool Arnhem Nijmegen; 2010

 

Werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis sinds 1988. 

 

Even voorstellen

Sinds september 2008 ben ik als Verpleegkundig Specialist (VS) coloncare in het Slingeland Ziekenhuis werkzaam. 
Na een aantal jaren als verpleegkundige en zorgcoördinator op de verpleegafdeling Chirurgie gewerkt te hebben, heb ik de masteropleiding Master in Advanced Nursing Practice (MANP) gevolgd. Hierbij heb ik mij gespecialiseerd in de patiëntenzorg rondom darmchirurgie.
Als verpleegkundig specialist coloncare hou ik me met name bezig met patiënten die een darmoperatie moeten ondergaan. Ik volg patiënten gedurende het traject van diagnose tot nacontrole. Ik werk dan ook op zowel de afdeling Maag-, Darm- Leverziekten (MDL) met de MDL-artsen als op de afdeling Chirurgie samen met de chirurgen.

Verpleegkundig specialist (VS) is een functie die zich qua bevoegdheid bevindt tussen arts en verpleegkundige. Zij/hij kan verschillende taken van de arts overnemen en in bepaalde gevallen zelf diagnoses stellen en medicatie voorschrijven.
De VS coloncare speelt een centrale rol in het traject dat de patiënt aflegt die een darmoperatie moet ondergaan. Hierbij werk ik intensief samen met de chirurgen en de maag-, darm- en leverartsen.
Tijdens het eerste bezoek op de polikliniek MDL  geef ik uitleg over het behandelplan, de operatie en over het te doorlopen traject. Tijdens een volgend gesprek op de polikliniek Chirurgie geef ik verdere uitleg over de ziekenhuisopname etc. Daarnaast geef ik begeleiding, coördineer de zorg en ben ik het aanspreekpunt voor de patiënt en zijn naasten in de periode rondom de operatie. Gedurende de controleperiode die volgt na de operatie neem ik een deel van de controleafspraken op me.

Naast de patientenzorg houdt de VS zich ook bezig met het verbeteren van de kwaliteit van deze zorg door nieuwe kennis en innovaties toe te passen. Een ander aandachtsgebied van de VS is de deskundigheids-bevordering van collega zorgverleners, dit geldt zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten. Daarnaast houdt de VS zich bezig met onderzoek en het vertalen van onderzoeksresutaten naar de praktijk. 
Als verpleegkundig specialist kan ik het beste uit de medische en de verpleegkundige wereld combineren binnen de zorg voor de patiënten die een darmoperatie moeten ondergaan. Een prachtig vak.

 

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker