Overslaan en naar de inhoud gaan

AYA-zorg

Zorg voor jongvolwassenen met kanker

Gepubliceerd op: 19 januari 2023

Als je jongvolwassen bent en de diagnose kanker krijgt staat de wereld op z’n kop. Het kan goed zijn dat je veel vragen hebt die specifiek zijn voor jouw levensfase. Denk aan vragen over het afmaken van een studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. In het Slingeland Ziekenhuis hebben wij aandacht voor al jouw vragen. Wij bieden leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Dit is zorg voor AYA’s (Adolescents & Young Adults) tussen de 18 en 39 jaar die voor het eerst de diagnose kanker krijgen. Zorg die uitgaat van de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” tijdens en na je behandeling. 

 

Ik en mijn... 

Bij de AYA-verpleegkundig specialist kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen. Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn…’ AYA-zorgconcept, zoals hiernaast in de figuur weergegeven wordt. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt hem meenemen naar het ziekenhuis.

AYA-team van het Slingeland Ziekenhuis

Het AYA-team bestaat uit zorgprofessionals die speciaal zijn opgeleid om jongvolwassenen met kanker zo goed mogelijk te begeleiden. De AYA-verpleegkundig specialisten hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook zorgprofessionals van ander disciplines worden geraadpleegd. De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle van de afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend arts verantwoordelijk. Het AYA-team werkt nauw samen met het Radboudumc en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk

Het AYA-team van het Slingeland Ziekenhuis bestaat uit de volgende zorgverleners: 

Borstkanker

Chirurgie bij borstkanker:

Systeembehandeling bij borstkanker:


Zaadbalkanker

 

Lymfeklierkanker

Darmkanker

Longkanker

 

Contact met het AYA-team

Heb je vragen over AYA-zorg in het Slingeland Ziekenhuis of wil je een afspraak maken met één van onze verpleegkundig specialisten? Dat kan per e-mail of via een e-consult in Mijn Slingeland.

E-mail

Stuur dan een e-mail naar AYAzorg@slingeland.nl 


E-consult

Stuur je vraag via een e-consult via Mijn Slingeland

 

Meer informatie

 

Laatst bijgewerkt op: 07 maart 2024

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker