Overslaan en naar de inhoud gaan

Het verwijderen van poliepen in de dikke darm

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen verschillen in grootte en in vorm.  Omdat poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker worden alle poliepen verwijderd die bij een darmonderzoek worden gevonden. Bij een inwendig onderzoek van de dikke darm worden poliepen direct verwijderd worden.

Poliepectomie

Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze  verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. 

Dit gebeurt vaak met behulp van een lisje met stroom. De patiënt voelt hier niets van. Om de poliep te verwijderen kan de arts gebruik maken van instrumentjes die door de buis naar binnen worden geschoven zoals een tangetje of een metalen lisje.

Het verwijderen van een poliep is pijnloos.

Complicaties

Het verwijderen van een poliep kan soms gepaard gaan met complicaties zoals een nabloeding of een perforatie. De kans hierop is klein, er wordt natuurlijk alles aan gedaan om dit te voorkomen. Een perforatie betekent dat er een gaatje is ontstaan in de wand van de darm. Hierdoor lekt darminhoud naar de buikholte. Om het gaatje te dichten is vrijwel altijd een operatie nodig.

Onderzoek

Aan een poliep is niet direct te zien of deze onschuldig is of niet. Ongeveer 5% van de poliepen (adenomen) groeit uit tot darmkanker. 
Een poliep die verwijderd is wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek. De patholoog kan beoordelen of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 14 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker