Overslaan en naar de inhoud gaan

Afspraak maken Darmkankercentrum

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Bij klachten eerst naar de huisarts

Als u vragen heeft over uw risico op darmkanker of als u specifieke (darm-)klachten heeft, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Die zal in het gesprek ingaan op algemene adviezen en beoordelen of u tot een risicogroep behoort. Indien uw huisarts vindt dat u tot een risicogroep behoort of als er specifieke klachten zijn, dan kan de huisarts u direct verwijzen naar de MDL-arts met de vraag of er reden is voor aanvullend onderzoek door middel van een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm).

Deelname bevolkingsonderzoek

Als u niet tot een risicogroep behoort, en u bent tussen 55 en 75 jaar, dan komt u in aanmerking voor het Bevolkingsonderzoek op darmkanker. In dat geval krijgt u elke 2 jaar automatisch een uitnodiging voor een screeningstest thuis gestuurd. Alleen bij een positieve testuitslag (spoortjes bloed in de ontlasting aangetroffen) volgt aansluitend een afspraak voor een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm). Deze afspraak wordt gemaakt door het RIVM, de instantie die het bevolkingsonderzoek coördineert.

Afspraak omzetten naar Slingeland

Het kan zijn dat het RIVM naar aanleiding van een positieve uitslag, u een afspraak voor een darmonderzoek geeft in een ander ziekenhuis als de wachttijd daar op dat moment korter is. U kunt, als u dat wenst, in overleg met het RIVM de afspraak toch laten omzetten naar een afspraak in het Slingeland Ziekenhuis.

 

Verwijzing van de huisarts

Als uw huisarts een verwijzing naar de MDL-arts van het Slingeland Ziekenhuis heeft gestuurd voor een darmonderzoek, kunt u vervolgens zelf contact opnemen met de polikliniek MDL. Zijn zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Vragenlijst

U krijgt vervolgens via uw email een digitale link toegestuurd, waarmee u de voorlichtingsfilm kunt bekijken en een vragenlijst invult.
Is dit voor u niet mogelijk, dan krijgt u een afspraak voor een telefonische intake. Een gespecialiseerde verpleegkundige stelt u een aantal vragen en informeert u over het onderzoek. De vragen gaan o.a. over:

  • uw lichamelijke klachten
  • uw medische voorgeschiedenis
  • de medicijnen die u gebruikt
  • de vraag of darmkanker in uw naaste familie voorkomt.

Ook als er nog vragen of onduidelijkheden zijn naar aanleiding van de door u ingevulde digitale vragenlijst, kan er nog een telefonische intake volgen. Wanneer alle benodigde gegevens zijn verzameld, en u voldoende geinformeerd bent, zal vervolgens het darmonderzoek voor u worden ingepland.


Controle-afspraak

Als u een controle afspraak wilt maken (niet voor nieuwe patiënten) kunt u ook via Mijn Slingeland een afspraak maken met de mdl-arts. Uiteraard kan dit ook aan de balie van de polikliniek of telefonisch. 

 

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2022

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker