Overslaan en naar de inhoud gaan

Darmonderzoeken

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Wanneer u tot een risicogroep behoort voor darmkanker volgens de huisarts, specifieke klachten heeft, of als u een positieve testuitslag heeft bij het bevolkingsonderzoek, zal de huisarts u voor nader onderzoek naar het ziekenhuis verwijzen.

Verwijzing naar maag-,darm- en leverarts (MDL-arts)

Als u een verwijzing naar de MDL-arts krijgt zal de secretaresse van de MDL-polikliniek telefonisch contact opnemen om een afspraak te maken. Hierbij wordt uw e-mailadres gevraagd zodat u toegang kunt krijgen tot de digitale voorlichtingsmiddelen en een vragenlijst.
U kunt ook kiezen voor een telefonische intake. De telefonische intake duurt ongeveer een half uur. Een gespecialiseerde verpleegkundige zal u een aantal vragen stellen en u informeren over het onderzoek. De vragen gaan o.a. over:

  • uw medische voorgeschiedenis;
  • uw eventuele klachten;
  • uw medicatie;
  • de vraag of darmkanker in uw familie voorkomt.

Verder krijgt u informatie over het kijkonderzoek van de dikke darm.

De gespecialiseerde verpleegkundige legt u uit welke voorbereidingen voor het onderzoek van belang zijn en wat u daarvoor moet doen. Soms zijn er speciale maatregelen nodig, bijvoorbeeld als u diabetespatiënt bent of bloedverdunnende medicijnen gebruikt. De verpleegkundige informeert u hierover en legt het onderzoek uit. De schriftelijke informatie over het onderzoek en de bevestiging van de afspraak ontvangt u per post of digitaal.

Laatst bijgewerkt op: 03 april 2023

Janny in gesprek met Ulrike, klinisch psycholoog en Nadia, medisch maatschappelijk werker.
Ondersteuning bij het omgaan met kanker